Staat er een vakantie op Ameland op de planning? Dan hebben we de leukste en beste musea op Ameland voor je op een rijtje gezet. We hebben hier een selectie gemaakt van een zestal musea, gevarieerd in hun soort, maar die voor zowel jong als oud iets bijzonders te bieden hebben. Ben je een liefhebber van natuur? Wil je meer weten over de cultuurhistorie van Ameland? Of zou je graag proeven van echte Amelandse producten? Dan zul je in onze selectie beslist een museum vinden dat je aanspreekt. Alvast veel plezier op Ameland!

1. Natuurcentrum Ameland

Het natuurcentrum Ameland is zeer veelzijdig! Hier ontdek je de natuur van Ameland op een leuke wijze. De kinderen kijken hun ogen uit met hun neuzen tegen de ruiten van de verschillende aquaria geplakt. Er is ook een groot aquarium waar regelmatig voorstellingen worden gehouden. Veel bijzonderheden die je leert over de natuur van Ameland, kun je direct aanschouwen vanaf een uitzichtplateau op een uitkijktoren. Je ziet vanaf hier het wad en de zee. Een ander leuk element van het Natuurcentrum Ameland is het blotevoetenpad: dit geeft een unieke sensatie aan je bezoekje.

2. Vuurtoren Bornrif

Als er één merkteken is dat bij Ameland hoort, dan is het wel de 55 meter hoge Vuurtoren Bornrif, die dateert uit 1880. Hoewel de kustlijn nu bewaakt wordt door camera’s, zendt de vuurtoren nog steeds zijn lichtbundels uit. De vuurtoren doet nu dienst als museum; je vindt hier diverse exposities en via de digitale weg kunt u luisteren naar de verhalen van oud-vuurtorenwachters. Eenmaal boven via de 236 treden, wordt je overweldigd door een panoramisch uitzicht over Ameland. Ook kun je de oude werkkamer van de vuurtorenwachter bewonderen!

3. Landbouw-Juttersmuseum Swartwoude

Landbouw en jutten: dat zijn van oudsher twee cruciale activiteiten van de bewoners van Ameland om in hun onderhoud te voorzien, naast onder meer vissen. In dit interactieve museum ontdek je het vaak harde leven van de Amelanders. Je hoort hier indrukwekkende verhalen van bijzondere mensen, waaronder van een jutter, vissersvrouw en stroper. Bewonder de vondsten die de jutters door de eeuwen heen deden. Je kunt ook binnenkijken in een authentiek ingerichte boerderij van rond 1900. In en rond de boerderij loopt kleinvee rond. Dit maakt een bezoek aan dit museum extra leuk voor de kinderen.

4. Bunkermuseum

Een bezoek aan het kleine Bunkermuseum is een unieke ervaring. Het gaat om een onbemand museum in de duinen; ideaal als tussenstop tijdens een fietstocht of wandeling door de duinen. Via een automaat kun je een kaartje kopen waarmee je toegang krijgt. Het bunkermuseum is gevestigd in een voormalige keukenbunker uit de Tweede Wereldoorlog. Je krijgt op een indrukwekkende wijze informatie over de oorlogsgeschiedenis van Ameland. Er is een beeldverhaal, een diorama, worden er persoonlijke verhalen verteld, zijn er enkele vondsten te bezichtigen en is er een gedenkruimte voor de oorlogsslachtoffers.

5. Maritiem Centrum Abraham Fock

Het Maritiem Centrum Abraham Fock is gevestigd in het reddingsstation in Hollum. Vooral de paarden, waarmee tot in 1988 de reddingsboot in zee werd gebracht, maken dit centrum bijzonder. Breng een bezoek aan de paardenstal, ontmoet de voerlieden en bewonder de reddingsboot. Op verschillende momenten in het jaar worden er demonstraties gegeven met de paardenreddingsboot: een geweldig spektakel dat u echt een keer moet zien! Verder vind je hier ook exposities, je kunt plaatsnemen in een reddingsimulator en een kijkje nemen in de authentieke commissiekamer.

6. Koren- en Mosterdmolen De Verwachting

Molens zijn niet weg te denken uit het landschap van Ameland. De Koren- en Mosterdmolen De Verwachting is een stellingmolen en staat op de plek waar tussen 1840 en 1949 de oude korenmolen ‘De Verwachting’ stond. In 1988 is de molen herbouwd. Je kunt tijdens je bezoek aan Ameland een demonstratie bijwonen van de molenaars en mosterdmakers. Ze geven je hierbij graag uitgebreide uitleg. Daarnaast vindt je hier een molenwinkeltje met diverse ambachtelijke producten, waaronder verschillende soorten meel en wel veertien verschillende soorten Amelandse mosterd!