Wie Ameland bezoekt moet absoluut ‘De Bornrif’ – de vuurtoren van Ameland beklimmen! Deze rood-witte vuurtoren uit 1880 is 55 meter hoog, is opgebouwd uit 15 gietijzeren elementen en torent hoog boven de duinen uit. De vuurtoren wordt niet meer gebruikt door de kustwacht en is opengesteld voor publiek. Maar al is de vuurtoren nu alleen nog maar een bezienswaardigheid, wandel je bij het invallen van de avond over het strand of struin je nog laat door de duinen, ook dan zijn de wakende lichtbundels van de vuurtoren (bijna) niet te missen.

De Bornrif ligt in het westen van Ameland, bij het dorpje Hollum. Sinds 2005 wordt de vuurtoren van Ameland niet meer door de kustwacht gebruikt, de bewaking van de kustlijn is overgenomen door camera’s. Hierdoor kon men de vuurtoren openstellen voor het publiek. Als bezoeker kun je middels de ingerichte exposities op de verschillende verdiepingen van de vuurtoren en aan de digitale verhalen van oud-vuurtorenwachters een goede indruk krijgen van het dagelijks leven van een vuurtorenwachter.

De exposities vind je op bijna elke verdiepingen, met als rode draad vuurtorens. De belangrijkste expositie bevind zich bovenin, hier is een werkkamer ingericht zoals deze vroeger werd gebruikt door de vuurtorenwachter. Bijzonder is ook de grote verzameling van vuurtorens van over de gehele wereld. Wil je helemaal naar boven, dan moet je 236 treden beklimmen, die hoe hoger, ook steeds smaller worden. Maar eenmaal boven – wordt je getrakteerd op een geweldig uitzicht.

Zou je nog eventjes naar het strand willen, vanaf de vuurtoren wandel je de duinen in en binnen 15 minuten sta je op het brede zandstrand van Ameland. Interesse in een bezoekje aan de vuurtoren van Ameland? In de zomermaanden (8 april t/m 31 oktober) is de vuurtoren elke dag geopend. In de wintermaanden en rond de feestdagen gelden andere openingstijden. Een kaartje voor een volwassen kost €5,- p.p. en kinderen 5 t/m 12 jaar betalen €3,75 p.p.

Goed om te weten: Als je verblijft in Penthouse Strandslag Nes, fiets je binnen 30 minuten naar de vuurtoren.